DSpace Repository

Визначення екологічного сліду підприємства як індикатора збалансованості його роботи

Show simple item record

dc.contributor.author Мітрясова, О. П.
dc.contributor.author Степанова, О. І.
dc.date.accessioned 2018-04-25T07:56:23Z
dc.date.available 2018-04-25T07:56:23Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Мітрясова О.П., Степанова О.І. Визначення екологічного сліду підприємства як індикатора збалансованості його роботи / О.П. Мітрясова, О.І. Степанова // Вісник Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Серія екологія. – 2016. – Вип. 1. – С. 162-175 uk_UA
dc.identifier.issn 2519-8955
dc.identifier.uri http://elar.kpnu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/1412
dc.description.abstract Для визначення екологічного впливу підприємства на навколишнє середовище було розглянуто різні методи, які засновано на оцінці матеріальних потоків. Удосконалено методику та розкрито зміст поняття «екологічний слід», який нині є одним з найбільш точних методів оцінки впливу на довкілля. Дана методика дозволяє оцінити загальнийпопит на площі земельв глобальних гектарах, які необхідні для виробництва використаних людиною ресурсів. Описано процедуру виконання розрахунку екологічного сліду для пивоварного підприємства, що може бути використано для будь-якого виробництва.Проведений розрахунок для пивоварного виробництва (51492,4 гга) дозволив зробити висновок, що робота підприємства супроводжується виникненням екологічного дефіциту (–3293,1 гга) uk_UA
dc.description.abstract Purpose. Purpose is a determining of the company environmental footprint.To determine the environmental impact of different methods of the enterprise have been considered on the environment, based on the determination and assessment of material flows. Methodology. Improved technique and disclosed the concept of “ecological footprint”, which today is one of the most accurate indicators of environmental impact. This method allows us to estimate the total demand for land in the area of global hectares, which are necessary for the production of human resources used.The procedure of performing is the calculation of the ecological footprint, which may useful for any enterprise. Results.Total bio-absorption ability of ecosystems to produce useful biological substances and absorb wastes, biological productivity is the sum of squares 48199.3 areas gha. Environmental footprint of brewery was designed. Compiled calculation mechanism allowed to evaluate natural resources required to operate the enterprise. The calculation for a particular brewery (51492.4 gha) leads to the conclusion that his work was accompanied by the appearance of ecological deficits (-3,293.1 gha). Originality and practical value. By the method of determination of the environmental footprint of the company, which further covers all links of the interaction of environment and determines the volume consumed by the entity natural resources. Defined global environmental footprint of enterprise, that allows to qualitatively and quantitatively apply those sides of industrial activity, where there is excess consumption of natural resources. Conclusion.The environmental footprint of the brewery was calculated. Our calculation leads to the conclusion that the work of the enterprise is accompanied by ecological deficit. Thus, the volume of consumed natural resources is exceeding the permissible limits.
dc.language.iso uk_UA uk_UA
dc.publisher Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка uk_UA
dc.relation.ispartofseries Випуск 1;Екологія
dc.subject екологічний слід uk_UA
dc.subject біоємність uk_UA
dc.subject екологічний дефіцит uk_UA
dc.subject пивоварне підприємство uk_UA
dc.subject ecological footprint uk_UA
dc.subject bio-absorption uk_UA
dc.subject ecological deficit uk_UA
dc.subject brewing company uk_UA
dc.title Визначення екологічного сліду підприємства як індикатора збалансованості його роботи uk_UA
dc.title.alternative ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЭКОЛОГИЧЕСКОГО СЛЕДА ПРЕДПРИЯТИЯ КАК ИНДИКАТОРА УСТОЙЧИВОСТИ ЕГО РАБОТЫ uk_UA
dc.type Article uk_UA
dcterms.title DETERMINATION OF ENVIRONMENTAL FOOTPRINT OF AN ENTERPRISE AS AN INDICATOR OF ITS SUSTAINABILITY FUNCTIONING
dc.identifier.udc 502. 175. : [ 658 : 663. 4


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Випуск 1 [28]
    Статті, що увійшли до першого випуску вісника

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account