Аннотации:
Оцінюючи на сьогодні стан вивчення та дослідження розладів психічної діяльності людини, зокрема, розладів харчової культури та поведінки, можна стверджувати стосовно недостатнього рівня наукової обізнаності з цього питання. Як і будь-яке питання, що торкається психології, воно залишається недостатньо вивченим та обґрунтованим у зв’язку з незначною кількістю клінічних та фатальних випадків подібних розладів. Це мало цікавить спільноту, а тому й не досить активно дискутується в науці. Проте, сьогодення виявляє загрозливу цифру випадків ожиріння та недоїдання, пов’язаних саме з психологічними особливостями особистості, а не порушеннями метаболізму в організмі. Мета дослідження полягає в теоретичному аналізі проблеми харчової поведінки особистості, ризику харчових розладів в юнацькому віці в психологічній літературі; емпіричному вивченні психологічних особливостей осіб з різним типом харчової поведінки.