Для визначення екологічного впливу підприємства на навколишнє середовище було розглянуто різні методи, які засновано на оцінці матеріальних потоків. Удосконалено методику та розкрито зміст поняття «екологічний слід», який нині є одним з найбільш точних методів оцінки впливу на довкілля. Дана методика дозволяє оцінити загальнийпопит на площі земельв глобальних гектарах, які необхідні для виробництва використаних людиною ресурсів. Описано процедуру виконання розрахунку екологічного сліду для пивоварного підприємства, що може бути використано для будь-якого виробництва.Проведений розрахунок для пивоварного виробництва (51492,4 гга) дозволив зробити висновок, що робота підприємства супроводжується виникненням екологічного дефіциту (–3293,1 гга)
Purpose. Purpose is a determining of the company environmental footprint.To determine the environmental impact of different methods of the enterprise have been considered on the environment, based on the determination and assessment of material flows. Methodology. Improved technique and disclosed the concept of “ecological footprint”, which today is one of the most accurate indicators of environmental impact. This method allows us to estimate the total demand for land in the area of global hectares, which are necessary for the production of human resources used.The procedure of performing is the calculation of the ecological footprint, which may useful for any enterprise. Results.Total bio-absorption ability of ecosystems to produce useful biological substances and absorb wastes, biological productivity is the sum of squares 48199.3 areas gha. Environmental footprint of brewery was designed. Compiled calculation mechanism allowed to evaluate natural resources required to operate the enterprise. The calculation for a particular brewery (51492.4 gha) leads to the conclusion that his work was accompanied by the appearance of ecological deficits (-3,293.1 gha). Originality and practical value. By the method of determination of the environmental footprint of the company, which further covers all links of the interaction of environment and determines the volume consumed by the entity natural resources. Defined global environmental footprint of enterprise, that allows to qualitatively and quantitatively apply those sides of industrial activity, where there is excess consumption of natural resources. Conclusion.The environmental footprint of the brewery was calculated. Our calculation leads to the conclusion that the work of the enterprise is accompanied by ecological deficit. Thus, the volume of consumed natural resources is exceeding the permissible limits.