Розглянуто і проаналізовано сучасні напрями органічного виробництва продукції тваринництва. Встановлено, що організація розведення худоби повинна відповідати Стандартам органічного виробництва – забезпечення тварин адекватними, якісними, органічно вирощеними кормами, підтримання належний рівень концентрації поголів‘я худоби на одиницю площі, розмір поголів‘я і отар та забезпечення змін пасовищ, щоб надати тваринам можливість реалізовувати свої поведінкові потреби та зберігати природні ресурси і якість довкілля; впровадження методів тваринництва, що зменшують стрес, сприяють досягненню гарного стану здоров‘я й добробуту тварин, запобігають поширенню хвороб і паразитів, та уникають використання хімічних традиційних ветеринарних препаратів; використання методів господарювання, що сприяють сталому використанню земельних та водних ресурсів. Відмічено, що виробництво екологічно чистої продукції тваринництва повинно здійснюватися у відповідності до головних принципів: дотримання гармонійної рівноваги у виробництві продуктів рослинного і тваринного походження; організація біологічних процесів на основі відтворення ресурсів; повторне використання продуктів тваринництва з метою повернення в грунт поживних речовин; впровадження багаторічних сівозмін і годівля тварин кормами власного виробництва або сусіднього органічного господарства; тварини не повинні відчувати дії голоду, спраги, стресу, болю та хвороб. Наголошено, що спеціальними принципами органічного виробництва є зведення до мінімуму всіх шляхів забруднення навколишнього середовища; збереження біологічного різноманіття рослин і тварин; впровадження раціональних технологій годівлі, догляду за тваринами, проведення своєчасної профілактики хвороб; стимулювання природної резистентності тварин. У органічному тваринництві слід використовувати природні методи розведення худоби, прагнення зменшити негативний вплив, попередження захворювань, припинення використання традиційних хімічних ветеринарних ліків, зменшення рівня використання в процесі годівлі тварин продуктів тваринного походження, підтримання здоров‘я тварин.
The modern directions of organic production of livestock products are considered and analyzed. It was established that the organization of breeding of livestock should conform to the Standards of organic production – provision of animals with adequate, qualitative, organically grown forages, maintenance of the appropriate level of concentration of livestock per unit area, size of livestock and fl ocks and provision of changes in pastures to give animals the opportunity to realize their behavioral needs and to preserve natural resources and quality of the environment; the introduction of livestock-raising methods that reduce stress, contribute to the achievement of good health and welfare of animals, prevent the spread of diseases and parasites, and avoid the use of chemical traditional veterinary drugs; use of management methods that promote the sustainable use of land and water resources. It was noted that the production of ecologically pure livestock products should be carried out in accordance with the main principles: observance of harmonious equilibrium in the production of products of plant and animal origin; organization of biological processes on the basis of reproduction of resources; reuse livestock products for the purpose of returning nutrients to the soil; the introduction of perennial crop rotation and feeding animals with feeds of their own production or the neighboring organic farming; Animals should not feel hunger, thirst, stress, pain and illness. It is emphasized that the special principles of organic production are minimization of all ways of pollution of the environment; preservation of biological diversity of plants and animals; introduction of rational technologies of feeding, care of animals, timely prevention of diseases; stimulating natural resistance of animals. Organic livestock breeding should use natural breeding methods, the desire to reduce the negative impact, prevent diseases, stop the use of traditional chemical veterinary drugs, reduce the use of animal feeding products in animal products, maintain the health and welfare of animals.