Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Збаржевський, О. В. | |
dc.contributor.author | Саєнко, Т. В. | |
dc.date.accessioned | 2018-05-09T10:24:59Z | |
dc.date.available | 2018-05-09T10:24:59Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.citation | Збаржевський О.В., Саєнко Т.В. Перспективи використання відходів виноробної галузі як джерела важливої вторинної сировини / О.В. Збаржевський, Т.В. Саєнко // Вісник Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Серія екологія. – 2016. – Вип. 1. – С. 62-68 | uk_UA |
dc.identifier.issn | 2519-8955 | |
dc.identifier.uri | http://elar.kpnu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/1463 | |
dc.description.abstract | Серед ключових завдань охорони навколишнього природного середовища є розробка маловідходних виробничих технологій та створення замкнених систем ресурсообігу. Виноробство традиційно залишається рентабельною і привабливою сферою діяльності не лише у світі, а й в Україні, де обсяги переробки винограду у 2015 р. сягнули 194,03 тис. т. Відходи виноробних підприємств у відповідності до технологій складають від 10 до 20 % сировини, з яких близько 80 % використовують як добрива, що не тільки підвищують врожайність культур, а й з часом перетворюються на забруднювачі довкілля у формі ціанідів. Тобто, відходи виноробства доцільно використовувати як вторинну сировину для отримання корисних препаратів, зокрема лікарських та біологічно активних речовин. | uk_UA |
dc.description.abstract | Among the key tasks of environmental protection are the development of low-waste technologies and the creation of resource circulation system. Winemaking traditionally remains profitable and attractive field of activity not only in the world, but in Ukraine, where the volumes processing of grapes in 2015 reached 194.03 thousand tons. Waste wine business according to technology range from 10 to 20% of raw materials, of which about 80% is used as fertilizer, that not only increase yields, but eventually turned into environmental pollutants in the form of cyanide. That waste of wine should be used as secondary raw materials to produce useful drugs, including medications and biologically active substances. | en |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка | uk_UA |
dc.relation.ispartofseries | Випуск 1;Екологія. | |
dc.subject | відходи виноробства | uk_UA |
dc.subject | вторинна сировина | uk_UA |
dc.subject | маловідходне виробництво | uk_UA |
dc.subject | фармація | uk_UA |
dc.subject | біологічно активні речовини | uk_UA |
dc.subject | екологічна безпека | uk_UA |
dc.subject | waste of wine | uk_UA |
dc.subject | recycled-waste production | uk_UA |
dc.subject | pharmacy | uk_UA |
dc.subject | biologically active substances | uk_UA |
dc.subject | environmental safety | uk_UA |
dc.title | Перспективи використання відходів виноробної галузі як джерела важливої вторинної сировини | uk_UA |
dc.title.alternative | ПЕРСПЕКТИВЫ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ОТХОДОВ ВИНОДЕЛЬЧЕСКОЙ ОТРАСЛИ КАК ИСТОЧНИКА ВАЖНОГО ВТОРИЧНОГО СЫРЬЯ | uk_UA |
dc.title.alternative | PERSPECTIVES OF WASTE WINE INDUSTRY HOW IMPORTANT SOURCES RECYCLABLES | en |
dc.type | Article | uk_UA |
dc.identifier.udc | 663.26:663.252.6(045) |