Серед ключових завдань охорони навколишнього природного середовища є розробка маловідходних виробничих технологій та створення замкнених систем ресурсообігу. Виноробство традиційно залишається рентабельною і привабливою сферою діяльності не лише у світі, а й в Україні, де обсяги переробки винограду у 2015 р. сягнули 194,03 тис. т. Відходи виноробних підприємств у відповідності до технологій складають від 10 до 20 % сировини, з яких близько 80 % використовують як добрива, що не тільки підвищують врожайність культур, а й з часом перетворюються на  забруднювачі  довкілля  у  формі   ціанідів.  Тобто,  відходи  виноробства доцільно використовувати як вторинну сировину для отримання корисних препаратів, зокрема лікарських та біологічно активних речовин.
 
Among  the  key  tasks  of  environmental  protection  are  the  development of  low-waste  technologies  and  the  creation  of  resource  circulation  system. Winemaking traditionally remains profitable and attractive field of activity not only in the world, but in Ukraine, where the volumes processing of grapes in 2015 reached  194.03  thousand  tons. Waste  wine  business  according  to  technology range from 10 to 20% of raw materials, of which about 80% is used as fertilizer, that not only increase yields, but eventually turned into environmental pollutants in the form of cyanide. That waste of wine should be used as secondary raw materials to produce useful drugs, including medications and biologically active substances.