Розглянуто науково-методичні підходи та критерії щодо виробництва органічного молока. Еко-ефективність виробництва молока включає зменшення експлуатаційних витрат та збільшення доходної частини за рахунок зменшення витрат енергії, води та викидів твердих відходів, зменшення витрат на очищення води. Встановлено, що висока ефективність вітчизняної молочної галузі повинна досягатись за рахунок високої якості і безпечності, при одночасному зниженні негативного впливу на навколишнє середовище. Екологічна проблема виробництва молока і молочних продуктів має два аспекти – створення екологічно безпечної продукції та екологічно безпечного для навколишнього середовища виробництва. Разом з тим, екологічне вдосконалення технологій виробництва молочних продуктів повинне базуватись на раціональному використанні сировини, а мінімізація екологічного ризику вимагає впровадження виробниками екологічно безпечних, безвідходних технологій та сучасного очисного обладнання. Якість і безпека харчових продуктів протягом всього «життєвого циклу» має відповідати встановленим вимогам. Життєвий цикл харчових продуктів включає: процес проектування продукту, ланку первинного виробництва (фермерські господарств, де відбувається виробництво основної сировини), процеси переробки, транспортування, зберігання, збут, споживання й утилізації продукту. Виробництво сировини вважається основним і найбільшим екологічним навантаженням в життєвому циклі харчових продуктів. Першочергового значення набувають заходи, які гарантують безпечність продуктів для життя і здоров’я населення. Підвищити ефективність управління екологічними викидами можна завдяки запровадженню досвіду передових ферм, які слід використовувати як стандарти та модельні зразки для опрацювання екологічного законодавства. Вимоги та норми щодо збереження навколишнього середовища є зараз одним з найважливіших інструментів у відносинах між країнами.
The article deals with scientific and methodological approaches and criteria for the production of organic milk. Eco-efficiency of milk production includes reduction of operating costs and increase of the revenue part due to reduction of energy, water and solid waste emissions, reduction of water treatment costs. It is established that high efficiency of the domestic dairy industry should be achieved due to high quality and safety, while reducing the negative impact on the environment. The ecological problem of milk and dairy products production has two aspects – the creation of environmentally friendly products and environmentally friendly production. At the same time, ecological improvement of dairy production technologies should be based on rational use of raw materials, and minimization of ecological risk requires introduction by producers of ecologically safe, waste-free technologies and modern cleaning equipment. The quality and safety of food throughout the «life cycle» must meet the established requirements. The food life cycle includes: the product design process, the primary production unit (farms where the main raw material is produced), the processes of processing, transportation, storage, marketing, consumption and disposal of the product. Raw material production is considered to be the main and largest environmental burden in the food life cycle. Measures to ensure the safety of products for the life and health of the population are of paramount importance. It is possible to increase the efficiency of environmental emissions management by introducing the experience of advanced farms, which should be used as standards and models for the development of environmental legislation. Requirements and norms for environmental protection are now one of the most important tools in relations between countries.