Аннотации:
Лікування цукрового діабету та його ускладень є пожиттєвим, тому дуже актуальним є питання пошуку полікомпозитних речовин біологічного походження, які малотоксичні, не мають побічної дії, володіють властивостями харчових добавок, не накопичуються в організмі та можуть успішно використовуватись в поєднанні з офіційними лікарськими засобами. Наявність у бджолиному медові значної частки фруктози стало підгрунтям для виготовлення нами експресного меду, який варто вживати при терапії цукрового діабету. Метою роботи є з’ясування впливу діабетичного експресного меду з чорниці (Vaccinium myrtillus L.), топінамбура (Helianthus tuberosus L.), квасолі звичайної (Phaseolus vulgaris L.) на зміну кількості глюкози в крові та змін загального білку і білкових фракцій в плазмі крові хворих цукровим діабетом.