Abstract:
Понад сто років пройшло з часу відкриття та початку вивчення біологічних властивостей збудника сальмонельозу, проте й дотепер сальмонельозні інфекції залишаються актуальними як для гуманної так і ветеринарної медицини. Аналіз даних МОЗ України свідчить про загострення епідеміологічної ситуації у державі щодо харчових токсикоінфекцій. Встановлено, що за останні п’ять років рівень захворювань на сальмонельоз становить 15,91- 21,78 випадків на 100 тис. населення за рік по Україні і 15,90-25,59 – по м. Києву, причому з усіх встановлених факторів передачі збудників 98,7 % належать харчовим факторам. М’ясо є основним фактором передачі збудників токсикоінфекцій сальмонельозної етіології, його частка складає 53,8% зареєстрованих випадків розвитку захворювання. Проблема профілактики сальмонельозу залишається важливою і на цей час. При цьому важливим є спостереження за змінами у сероваріантній структурі сальмонельозу, а також вивчення біологічних властивостей збудника, без обліку яких неможливо прогнозувати розвиток епідеміологічного і епізоотологічного процесів та розробляти ефективні заходи щодо зниження рівня захворювань сальмонельозом. Мета дослідження: визначити, як відрізняється вакцинний штам Salmonella сholeraеsuis від ізолятів, виділених у 2018 році з господарств Хмельницької області за морфологічними, культуральними, біохімічними та біологічними властивостями.