Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Гринчук, Сергій Олександрович | |
dc.date.accessioned | 2021-04-21T13:21:52Z | |
dc.date.available | 2021-04-21T13:21:52Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.citation | Гринчук С. О. Біологічні властивості та розповсюдження різних серологічних варіантів сальмонел у Хмельницькому регіоні: магістерська роб.: 014 Середня освіта (Біологія) / Сергій Олександрович Гринчук. - Кaм’янець – Пoдiльський, 2019. – 62 c. | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://elar.kpnu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/5137 | |
dc.description.abstract | Понад сто років пройшло з часу відкриття та початку вивчення біологічних властивостей збудника сальмонельозу, проте й дотепер сальмонельозні інфекції залишаються актуальними як для гуманної так і ветеринарної медицини. Аналіз даних МОЗ України свідчить про загострення епідеміологічної ситуації у державі щодо харчових токсикоінфекцій. Встановлено, що за останні п’ять років рівень захворювань на сальмонельоз становить 15,91- 21,78 випадків на 100 тис. населення за рік по Україні і 15,90-25,59 – по м. Києву, причому з усіх встановлених факторів передачі збудників 98,7 % належать харчовим факторам. М’ясо є основним фактором передачі збудників токсикоінфекцій сальмонельозної етіології, його частка складає 53,8% зареєстрованих випадків розвитку захворювання. Проблема профілактики сальмонельозу залишається важливою і на цей час. При цьому важливим є спостереження за змінами у сероваріантній структурі сальмонельозу, а також вивчення біологічних властивостей збудника, без обліку яких неможливо прогнозувати розвиток епідеміологічного і епізоотологічного процесів та розробляти ефективні заходи щодо зниження рівня захворювань сальмонельозом. Мета дослідження: визначити, як відрізняється вакцинний штам Salmonella сholeraеsuis від ізолятів, виділених у 2018 році з господарств Хмельницької області за морфологічними, культуральними, біохімічними та біологічними властивостями. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка | uk_UA |
dc.subject | 014 Середня освіта (Біологія) | uk_UA |
dc.title | Біологічні властивості та розповсюдження різних серологічних варіантів сальмонел у Хмельницькому регіоні | uk_UA |
dc.type | Магістерська робота | uk_UA |