Аннотации:
Органічне молоко – продукт особливих властивостей. Це один із найкращих продуктів, створений природою. Але лише якісне та безпечне для здоров’я людини молоко може бути корисним. Дотримання вимог ведення органічного тваринництва мінімізує ризики надходження токсичних елементів до сировини. Найбільшу небезпеку в молоці можуть спричинити патогенні та умовно патогенні мікроорганізми. Згідно з переліком харчових продуктів, розробленим Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) за рівнем забруднення мікроорганізмами і частотою випадків харчових отруєнь, молоко і молочні продукти зараховані до першої категорії ризику. Основним завданням молочного скотарства є забезпечення населення країни високоякісним молоком, яке можна отримати лише від здорових корів. Проте цьому перешкоджають різні захворювання корів, і в першу чергу, на мастит. Мета дослідження: з’ясувати показники неспецифічної резистентності корів, хворих на субклінічну форму маститу та зміни імунореактивності при клінічних формах.