Abstract:
Серед галузей агропромислового комплексу, що можуть створювати суттєвий вплив на довкілля, особливу увагу варто приділити виробництву цукру. Цукрова промисловість належить до найбільш матеріаломістких галузей економіки, в яких об’єм сировини і допоміжних матеріалів у декілька разів перевищує вихід готової продукції. Підприємства з виробництва цукру є потужними споживачами теплової і електроенергії, води та є джерелом утворення відходів біологічного походження. Саме тому цукрова промисловість обґрунтовано включена до переліку видів діяльності, які є екологічно небезпечними. Хмельниччина займає провідне місце у вирощуванні цукрового буряка та виробництві цукру, має значні виробничі потужності. Однак, недосконалість технологічного обладнання на цукрових заводах, складність технологічного процесу цукрового виробництва зумовлює низку екологічних проблем. Доцільним є розробка та запровадження на підприємствах бурякоцукрової галузі регіону системи екологічного менеджменту та поступової екологізація технологічного процесу з метою зниження техногенного навантаження їхньої діяльності на довкілля. Саме тому екологічна оцінка технології виробництва цукру на промисловому підприємстві є актуальною на сьогодні. Мета дослідження – провести екологічну оцінку технології виробництва цукру на прикладі ПАТ «Шепетівський цукровий завод».